Activities

Забележителности в Обзор

Какво интересно има за разглеждане в Обзор

Едно от първите места, които ще Ви впечатли при разходката из централните улици, е красиво поддържаният парк с фонтани, лятно кино и места за отдих, чийто основен акцент са останките на античния град Хелиополис и фрагменти от построения по-късно римски Храм на Юпитер. Ако искате да се запознаете по-подробно с древната история на Обзор и да се насладите на повече свещени руини, посететемузея, разположен в близост до морския бряг.

Центъра в Обзор

Едно от първите места, които ще ви впечатли при разходката из централните улици, е красиво поддържаният парк с фонтани, лятно кино и места за отдих, чийто основен акцент са останките на античния град Хелиополис и фрагменти от построения по-късно римски Храм на Юпитер. Ако искате да се запознаете по-подробно с древната история на Обзор и да се насладите на повече свещени руини, посететемузея, разположен в близост до морския бряг.

Центъра в град Обзор
Плажа в обзор

Плажа в Обзор

Една от най красивите плажни ивици. Едно от най-посещаваните и атрактивни места в малкото курортно градче Обзор е неговият плаж. Плажната ивица е наистина огромно – дълга е над 10 км. и е широка между 20 и 60 метра. Тя е покрита с мек златист пясък, който е толкова фин, че гали краката, докато ходите по него.

Екопътека Калето

По асфалтиран път с автомобил или пеша ще се озовете първо в местността “ Габъра” . И от тук ще започне една запомняща разходка по новата Екопътека Калето, която ще ви обгърне със свеж планински въздух с дъх на бор и безвремие. След 200 м. вдясно поемете по разклонение и за кратко време ще се озовете в местността “ Аязмото”. Подарете си заслужена почивка около туристическия заслон с обезопасено огнище и маса. Разхладете се с изворната минерална вода, която тече от построената чешма и се насладете на тишината, която само тези кътчета мога да ви подарят.

Екопътека Калето В ОБЗОР

Църква „Св. Йоан Предтеча“

Друга емблема на Обзор е красивата бяла църква „Св. Йоан Предтеча“, разгърнала се гостоприемно също в центъра на града.Предполага се, че е построена през 1904 г. върху останки от предишен храм като в днешния си облик съществува благодарение на търпеливия, дългогодишен и всеотдаен труд на местното население и на църковното настоятелство. От няколко години насам те са се захванали с нелеката задача да изографисат целия храм като за целта дават под наем на търговци част от църковния двор и влагат всяка получена стотинка в стенописите.

„Св. Йоан Кръстител“

Поддържането и подобряването на църквата „Св. Йоан Кръстител“ се е превърнала в основна цел за всички местни жители. Не само защото тя е обект на внимание от туристи изповядващи и трите разклонения на християнската вяра (православни, католици, протестанти), но и защото всяка година, на 24 юни – Еньовден, храмът се превръща в основна сцена на действие в чест на рождението на неговия патрон – Св. Йоан Кръстител.

църквата в обзор
Часовниковата кула и фонтана

Часовниковата кула и фонтана

Пак в центъра на Обзор, недалеч от църквата и парка се намира площадът с Часовниковата кула и фонтана, които са любимо място за вечерни сбирки на местните и на туристите. 12-метровата кула е построена във възрожденски стил от 3 сегмента, като на най-горния са разположени 4 часовника с кръгли циферблати. Емблематичната за града конструкция е завършена от покрив с медна ламарина.

Емине

Нос Емине е скален нос на Черноморското крайбрежие на България. Намира се на 79 км южно от Варна, 54 км северно от Бургас и 14 км южно от Обзор. Носът представлява източния край на Старопланинската верига и условно разделя българското Черноморско крайбрежие на Северно и Южно.

Нос Емине е защитена територия от категорията „природна забележителност“. Обявен е за такава през 1976 година.

На Емине завършва Европейският пешеходен маршрут Е-З, българската част от който е маршрутът „Ком – Емине“. Северно от носа се намира защитената местност Иракли.

Емине представлява почти отвесна 60-метрова скала, заобиколена от стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати навътре в морето на повече от 250 метра. Точно затова брегът тук е изключително опасен за корабоплаване и моряците го заобикалят отдалеч. На носа действа морски фар.

Емине
Плаж Иракли

Иракли

Иракли е местност, която се намира само на 9 километра от Обзор. Тя попада в защитени зони „Емине“ за опазване на дивите птици. „Емине-Иракли“ за опазване на природните местообитания  намираща се до с. Емона, Община Несебър. Отстои на 9 км от гр. Обзор, на 3 км от Баня и на около 20 км от гр. Бяла. На 51 км южно от град Варна и на около 45 км северно от град Бургас.

В единия край на плажа има бунгала на различни институции, останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по българското крайбрежие на Черно море. Там растат уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

STAY TUNED WITH US

Get our updated offers, discounts, events and much more!